Konstarten Trompe i´oeil - "att lura ögat"

Publicerat 2009-12-06 11:30:19

Trompe l'œil (franska ’som bedrar ögat’, av tromper ’bedra’ och œil ’öga’), synvilla, ett sedan antiken inom konsten utbrett framställningssätt som försöker göra det omöjligt för ögat att skilja mellan ett målat och ett verkligt föremål.

Trompe l'œil kan användas som bildmotiv eller, från mitten av 1400-talet och framför allt i det holländska 1600-talsmåleriet, utgöra en egen bildtyp.

 


Yrjö Edelmann

 

 


Yrjö Edelmann, född 1942 i Helsingfors, är en svensk konstnär som har blivit känd för sina realistiska tavlor föreställande paket, servetter och liknande. Yrjö Edelmann började sin konstnärsbana som illustratör på Åhlén & Åkerlunds förlag. Efter en studieresa till USA kom han i kontakt med det nya amerikanska måleriet. Yrjö Edelmann är utbildad i USA hos James Rosenquist, som inspirerade Edelmann att gå egna vägar fram till sin högst personliga konst. Han tog till sig detta och 1973 tällde han för första gången ut sina tavlor. Yrjö Edelmann är trollerikonstnären, med sin konstart som kallas trompe l'œil, att lura ögat. En konst som vill bedra ögat genom att framstå som verklighet. Han er besatt av papper, gärna skrynkligt. Som tittare vill man gärna gå fram till hans målningar och försöka peta på något som ser ut som en snörstump eller en bit maskeringstejp som tycks sticka ut från tavlan. Med sin enastående teknik lyckas han få dimensioner som gör att tavlan kommer ut från väggen, trots att det endast är en platt. Edelmanns mycket säregna papperskonst har gjort honom världsberömd med utställningar i USA, Japan och i de flesta europeiska länderna.






---

Lyon är känd för alla sina väggmålningar. Ett konstnärskollektiv fick förmånen att dekorera stadens byggnader. Passa på, om ni besöker staden, att gå runt och titta. Har försökt ladda ned bilder från Lyon men de var spärrade.

---

Här kommer jag att visa några exempel på konstarten i olika former!

---


Väggmålning

---

---



Gå gärna in på nätet och läs mer!


Konst // 0 kommentarer







Namn:


Mail:


Blogg/url:


Kommentera:


Jag är ofta här, spara mina uppgifter!